Jmenuji se Jan Ovesný a rád se toulám naší přírodou. Při svých výpravách sebou beru fotoaparát, abych zachytil tu krásu kolem. Převážnou část mých pochůzek věnuji mému rodnému Valašsku, kde i žiji. Nejvíce mne oslovila fauna, se kterou bych se chtěl s vámi podělit.
Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 
 

Bobří stopy

Počátkem jara 2007 jsem se byl s manželkou podívat na vodní plochy (bývalého štěrkoviště) do okolí Milotic nad Bečvou. Hodně nás zaujaly pokácené stromy, které byly jasnou stopou po bobrech evropských. Bohužel na vlastní oči jsem se s tím to krásným tvorem ještě nesetkal. Párkrát jsem byl i na noční čekané, ale zatím bez úspěchu. Snad někdy jindy se mi podaří jedno z vysněných setkání. Jeden z pokácených stromů mne zaujal natolik, že jsem ho zdokumentoval i s manželkou.
Bobr evropský ( Castor fiber )

Je jeden z největších hlodavců. Dorůstá až 1m, váží přibližně 30kg a dožívá se až 35let. Známý je především svou schopností budovat ze stromů a větví vodní hrady a hráze. K této činnosti mu dobře slouží přední končetiny, kterými umí uchopit větve a to díky protistojným prstům. K životu ve vodě je přizpůsoben plovacími blánami mezi prsty zadních končetin a plochým ocasem. Svůj plochý ocas dokáže dobře využít i jako varování pro ostatní. Ocasem jednoduše pleskne o hladinu a ostatní hned vědí, že se blíží nebezpečí. Pod vodou vidí přez průhledné oční víčka tzv. mžurky. Nozdry má uzavíratelné. Uzavřít může i tlamu za řezáky, kterými je schopen vklidu pod vodou hlodat. Tělo bobra je pokryto velmi hustou černohnědou srstí. Srst je žlázami dobře impregnovaná a chrání bobra výborně před chladnou vodou a mrazem. Pod hladinou vydrží až 20min. Chování bobrů je velmi společenské a tráví život v rodinných koloniích. Je to především noční tvor a dobře patrné stopy jeho výskytu jsou ohlodané stromy. Potravu tvoří byliny, lýko, větve, kůra, ale i polní plodiny. Bobři dokáží svými řezáky pokácet i vzrostlé stromy, které také mimo jiné používají na stavbu svých vodních hradů. Bobří samice je březí přibližně 107 dní a rodí v květnu nebo červnu 2-5 mládat. Mláďata setrvávají v mateřské kolonii po dobu dvou let. Poté si zakládají vlastní.